Hardlopen is een fantastische hobby en sport. Toch zijn er een paar nadelen. In dit artikel behandelen we er eentje; zweetvoeten. We kijken naar de oorzaken en gevolgen, maar bovendien noemen we de bestaande oplossingen.
Oorzaak
Tijdens het sporten moet je lichaam warmte kwijt; dat gebeurt onder ander via de voeten en daardoor zweten je voeten. Dat de voeten gaan zweten is niet zo vreemd, aangezien voetzolen meer zweetklieren per vierkante centimeter bevatten dan de rest van ons lichaam. Samen met de oksels en handpalmen zijn de voeten daarmee de plekken waar bacteriën het zweet veranderen in stoffen die je ruikt. Kortom: zo ontstaan zweetvoeten.
Gevolgen
De gevolgen van zweetvoeten zijn vervelend en soms ook pijnlijk:
Onaangename geur.
Branderige en warme en voeten.
Blaren
Weke en bleke voeten.
Bijbehorende huidafwijkingen.
Koude voeten, vooral in de winter.
Nummer 2 en 3 uit deze opsomming zijn wat ons betreft het meest vervelend en kunnen het plezier in hardlopen echt wegnemen. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik in 2019 tijdens de Rotterdam Marathon tot twee keer toe moest wandelen. Zweetvoeten zorgden toen voor natte sokken en de natte sokken (van slechte kwaliteit) zorgden voor pijnlijke schuurplekken aan de binnenzijde van mijn voeten.
Tips
In 2019 had ik graag geweten op welke wijze ik de kans op zweetvoeten kan verkleinen. Hier volgen een aantal tips.
Tip 1: Kies de juiste hardloopsokken
De beste een meest ideale hardloopsokken zijn gemaakt van synthetische materialen, zoals acryl, polyester en nylon en natuurlijke vezels zoals merinowol. Sommige sokken zijn bovendien ook ontworpen met een ingebouwd ventilatiesyteem van mesh. Dit kan je zien op de ingrediëntenlijst, als je nieuwe sokken koopt. Het is daarbij ook aan te bevelen dat je uitkijkt naar stof die anti-geur eigenschappen hebben, die je voeten schoon en geurvrij houden. Koop je hardloopsokken altijd bij een speciaalzaak.
Tip 2: Was je voeten regelmatig
Bacteriën die de nare luchtjes veroorzaken doden doe je door regelmatig je voeten te wassen. Was ze grondig en regelmatig, minimaal één keer per dag (maar nog liever twee keer). Dit kan gewoon met lauwwarm water en eventueel een milde zeep. Er is ook speciale zeep tegen zweetvoeten verkrijgbaar, die je eventueel kunt gebruiken bij hardnekkige problemen. Enkel water is in veel gevallen ook voldoende. En niet vergeten: zorg dat je na het wassen je voeten goed afdroogt. Ook de huid tussen je tenen niet. Dit zijn echte broeiplekken voor bacteriën!
Tip 3: Geef je schoenen ook een rustdag
Vochtige schoenen zijn een fijn thuis voor bacteriën. Laat je schoenen daarom na het dragen goed en doe CRYSTAL FRESH VOETPOEDER
Er in en laat ze drogen voordat je ze weer aantrekt. Nog beter is het om ze minimaal een dag rust te geven en om de dag andere schoenen te dragen. Zo krijgen bacteriën geen voedingsstoffen om verder te leven en voorkom je stinkschoenen.
Tip 4: Gebruik de juiste middelen
Tip 1 tot en met 3 zijn de standaard tips die alvast een prima basis vormen voor deaanpak van zweetvoeten. Wat te doen tegen zweetvoeten naast deze tips? Er zijn middelen CRYSTAL FRESH VOETPOEDER
op de markt die na het wassen op de voeten en tussen de tenen aangebracht kunnen worden. Die verminderen transpiratie en bestrijden vervelende geurtjes.
Comments