Mijn neefje van 9 gebruikt al een deo. Niet om stoer te zijn. Maar omdat ze het echt al nodig heeft. En ze is niet de enige.Zweten is doodnormaal, ook bij kinderen. Want daarmee koelt het lichaam af. Maar als pubers beginnen te stinken, dan zijn hun hormonen aan het werk.
Hormonen activeren zweetklieren
Dat hormonen tijdens de pubertijd veel impact hebben op het lichaam en de emoties van pubers is natuurlijk bekend. Maar dat die hormonen ook andere zweetklieren aan het werk zetten die ook nog eens een sterkere geur afgeven, dat had ik zelf als tiener ook wel willen weten. Er zijn al zoveel dingen om onzeker over te zijn.
Hoe zit dat precies? Ons gewone zweet wordt geproduceerd door de eccriene zweetklieren. Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur.
Maar bij de start van de pubertijd beginnen de hormonen te razen en beginnen ook de apocriene zweetklieren te werken. Deze zweetklieren reageren niet op temperatuur, maar op stress en emoties. Het zweet dat deze klieren produceren heeft een heel andere, sterkere geur (Bron). Het bevat namelijk meer vetzuren en dat is precies waar de bacteriën op je huid gek op zijn en juist extra van gaan stinken.
Het vervelende is dat deze apocriene zweetklieren reageren op emoties. Dus juist als je merkt dat je stinkt, krijg je stress en verergert het alleen maar. En emoties, daar weten pubers alles van!
Wat kun je dan doen
De beste remedie is wassen, wassen, wassen en steeds weer schone kleren aantrekken, liefst van natuurlijke materialen, want het zijn de bacteriën op je huid en in je kleding die de geur veroorzaken.
En omdat je niet altijd de mogelijkheid hebt om je oksels te wassen en schone kleding aan te doen, is een deodorant een goede manier om je te beschermen tegen het ontstaan van zweetgeur. Maar grijp niet naar de eerste de beste deo.
Vermijd aluminium
Bijna alle deodorants bevatten aluminium als werkzame stof tegen zweetgeur. Dit kun je zelf ook checken door op de verpakking te kijken naar de ingrediënten: aluminium chloride is vaak het tweede of ingrediënt en bij spuitbussen het eerste ingrediënt na de drijfgassen en water.
Aluminium blokkeert je zweetklieren, waardoor er geen zweet meer door kan. Op de korte termijn is dat fijn, maar zweten doe je niet voor niets. Je lichaam moet zweet kwijt om af te koelen en om afvalstoffen te lozen. Antiperspirants werken op dezelfde manier als deodorant, maar bevatten een nog hogere concentratie van tot wel 25% aluminium.
Aluminium blijft helaas niet alleen op je huid, het wordt ook opgenomen in je bloedbaan. Zeker als je je oksels scheert. Je lichaam herkent aluminium niet en kan het ook niet afbreken. Daardoor stapelt het alleen maar op in je lichaam. Bron. Dan wil je toch liever dat je puber meteen goed begint?
Kies voor zuiveringszout
is hét wapen tegen hormoonzweet. is een mineraal dat we nodig hebben in ons lichaam. Het zit dan ook in bijna alle multivitaminen.
Het zweet dat geproduceerd wordt door je apocriene zweetklieren bevat meer vetzuren en zet deze vetzuren om in geurloze zouten voordat de bacteriën hun werk kunnen doen.
Comentarios